In de beginne
Zomer 1969... Iwein Scheer, cafébaas van het Kroegske, organiseert een verrassingsfeestje voor een jarige vriend. Die vond het jammer dat hij z'n verjaardag nooit met kerst kon vieren. Zo ontsproot het idee om een Kerstfeestje te bouwen, midden in de zomer. En aldus geschiedde: de Paulusstraat werd omgetoverd in een kerststal en er werden kerstliederen gezongen. Het Kerstfeestje herhaalt zich in 1970 en 1971.
Een folkloristisch volksfeest
In 1972 duikt een nieuw ludiek scenario op. Het Paulusplein is getuige van het verlovingsfeest tussen twee fictieve Oostendse volksfiguren. Het visserskoppel Stierman Lèèze en de dochter van Lange Tjèes verloven zich in augustus met een driedaags durend volksfeest. In september volgt het trouwfeest op het Wapenplein, beiden in de sfeer van de Oostendse vissersfolklore. De start is gegeven van een jaarlijks terugkerend volksfeest in hartje Oostende.
Zesdaagse van het Pauluspleintje
In 1973 ontstaat de "zesdaagse van het Pauluspleintje"… de Paulusfeesten waren geboren! Zes dagen lang wordt er gefeest op en rond het Pauluspleintje. Centraal staat het volkse Oostendse karakter met animatie, muziek, dans en folklore op het programma. Het feest wordt gebouwd door tal van vrijwilligers.
Zeven dagen Paulusfeesten
De naam Paulusfeesten wordt voor het eerst officieel gebruikt vanaf de 10e editie. Vanaf 1987 wordt er zeven dagen lang gefeest. Het eerste logo van Paulusfeesten heeft de vorm van een gestileerde P en F met een duidelijke verwijzing naar de kerstboom, de oorsprong van het feestje: kerst-in-de-zomer. In de jaren ’90 biedt Paulusfeesten een zeer divers programma aan op unieke locaties en speelvlakken: op een boot, de spiegeltent, leegstaande panden. Soulsister, Raymond v/h Groenewoud, Clouseau, Pop in Wonderland, Frank Boeijen en vele anderen passeren de revue. Het feest wordt gedragen door meer dan 200 vrijwilligers.
Het Pauluspleintje wordt te klein
Het Paulusplein wordt stilaan te klein. Bij het optreden van Lucy Loes in 2001 staat het volk tot op de kaai. Er komt een extra podium op het Boudewijnplein, daarnaast zijn er kerkconcerten en wordt er opgetreden in de spiegeltent. In 2002 wordt 30 jaar Paulusfeesten gevierd in het thema “Stille Nacht”. Lucy Loes speelt vanop de Amandine, het St.- Petrus en Paulusplein staat eivol. Een jaar later zijn er 5 podia: St.-Petrus en Paulusplein (Pier en Pol), Paulusplein, Boudewijnplein, de spiegeltent en de boot. De editie van 2003 wordt afgesloten door ’t Hof van Commerce voor een volgelopen Pier en Pol-plein.
Lucy Loes
Lucy Loes was een vaste waarde op de Paulusfeesten. De koningin van het Oostendse visserslied trad er jaarlijks op. In 2008 werd Lucy Loes 80 jaar. Het Pauluspleintje wordt voor de gelegenheid het Lucy-pleintje. Een jaar later geeft ze een emotioneel afscheidsconcert op Pier en Pol. Lucy overlijdt in 2010.
45 jaar Paulusfeesten
Naar aanleiding van 45 jaar Paulusfeesten wordt teruggegrepen naar het oerthema: Kerst in de zomer.
Inmiddels zijn meer dan 100 acts te bewonderen op en rond het Pauluspleintje, het Boudewijnplein en het St.-Petrus en Paulusplein en kunnen de Paulusfeesten rekenen op het enthousiasme van ruim 300 vrijwilligers. De Paulusfeesten zijn nog steeds uniek door hun vrijwilligerswerking, het typisch Oostends karakter, de ontdekkingen in de programmatie en bovenal het feestje met “een hoek af”.
op naar de 51ste editie...
Elke editie opnieuw bouwt Paulusfeesten creatief verder op een lange traditie als één van de oudste stadsfeesten van het land. De ambitie van Paulusfeesten blijft om inwoners, "aangespoelden", toeristen, organisaties en verenigingen uit Oostende en ruime omgeving te verbinden in een sociaal-artistiek project: een feest voor iedereen!